Een van de nieuwe museumstukken wordt afgeleverd.
Een van de nieuwe museumstukken wordt afgeleverd.

Nieuwe objecten voor Smalspoormuseum Erica

Algemeen

ERICA - Het Smalspoormuseum in Erica heeft afgelopen weekend enkele interessante objecten aan de collectie kunnen toevoegen.

Twee jaar geleden kon men, via aan locomotievenruil, een AEG-mijnloc aan de collectie toevoegen. Daar was men blij mee, want het museum kon nu met de mijnwagens die men al had, een accu-tractie mijntrein aan de bezoekers tonen. ,,Maar korte tijd nadat deze AEG in Erica was aangekomen, kregen we bericht van een Oostenrijkse smalspoorliefhebber, die had ontdekt dat zijn vader vroeger met juist deze loc had gewerkt. En dat hij om die reden die loc dolgraag van ons wilde overnemen. Wij wilden daar alleen aan meewerken als we een andere accu-aangedreven mijnloc terug zouden krijgen. En dat is gelukt. Enkele maanden geleden kwam de Oostenrijker met twee vergelijkbare AEG’s op de proppen. Die zijn zaterdag afgeleverd’’, vertelt John Meinders van het museum.

Het anders object is verkregen van ExxonMobil-vestiging in Meppen. ,,Zij hebben ons een locomotief geschonken die gebruikt is bij de winning van olie. Daarnaast schonken zij ons een tot tankwagen omgebouwde kiepwagen. Beide voertuigen worden de komende tijd weer rijdbaar gemaakt.’’