Afbeelding

Emmen werkt met Borger-Odoorn en Coevorden aan bereikbaarheid

Algemeen

EMMEN - De gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden willen samen met de bereikbaarheid van Zuidoost-Drenthe verbeteren. Ze hebben hiervoor een Bereikbaarheidsvisie opgesteld.

In april staat de Bereikbaarheidsvisie op de agenda van de gemeenteraden van de drie gemeenten. De visie gaat over mobiliteit en bereikbaarheid van de regio in brede zin en geldt voor auto, trein, bus en fiets. Speerpunten zijn onder meer de verdubbeling van de N34 en de E233 (richting Noord-Duitsland en Scandinavië), het onderzoek naar de haalbaarheid van de Nedersaksenlijn, de treinverbinding tussen Emmen en Rheine, het verbeteren van de stationsgebieden en van de netwerken voor openbaar vervoer en fietsen. 

De wethouders Nynke Houwing (Borger-Odoorn), Jeroen Huizing (Coevorden), René van der Weide en Guido Rink (Emmen) hebben in dit proces hun krachten gebundeld. De drie gemeenten delen het belang van goede bereikbaarheid en noemen het zelfs een voorwaarde voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling van de regio. ,,Samen staan we sterker. De visie biedt ook duidelijkheid aan externe partijen over de koers, ontwikkelingen en plannen die wij voor ogen hebben voor onze regio. Zuidoost-Drenthe is een buitengewoon aantrekkelijke regio om te wonen, werken en te recreëren en dat willen graag zo houden”, aldus Van der Weide. 

De visie is in overeenstemming met het beleid van de drie gemeenten en biedt handvatten voor toekomstige bestuursakkoorden. De visie is tot stand gekomen dankzij de input van onder meer ondernemersverenigingen, maatschappelijke organisaties en OV-aanbieders uit de regio. 

Sinds 2018 werken de drie gemeenten samen op vier thema’s, waaronder bereikbaarheid en mobiliteit. Door samen op te trekken en de belangen en behoeftes van de regio Zuidoost-Drenthe te behartigen en te agenderen bij externe partijen en samenwerkingsverbanden, staat men sterker. Dit is ook van meerwaarde bij de lobby richting provincie, Den Haag en Brussel.