Vechtstromen heeft besloten de teelt van bloembollen op haar pachtgronden te gaan verbieden.
Vechtstromen heeft besloten de teelt van bloembollen op haar pachtgronden te gaan verbieden.

Vechtstromen doet glyfosaat in de ban

Algemeen

EMMEN - Waterschap Vechtstromen gaat het gebruik van het bestrijdingsmiddel glyfosaat op haar gronden verbieden. In nieuwe pachtovereenkomsten wordt dit als vaste bepaling opgenomen.  

Er is veel te doen over het bestrijdingsmiddel glysofaat, in de volksmond ook bekend als Roundup. Omdat er twijfels zijn over de veiligheid voor mens en milieu, heeft het algemeen bestuur van Vechtstromen nu besloten het gebruik op eigen gronden aan banden te leggen. 

In nieuwe pachtovereenkomsten wordt voortaan een verbod op het gebruik van glysofaat opgenomen. Ook komt er een verbod op het telen van de gewassen lelies, bollen en uien op deze gronden, omdat ook hier de milieubelasting volgens het waterschap te groot is en er landschapselementen worden aangetast. Vechtstromen tekent wel aan dat deze gewassen nauwelijks verbouwd worden op haar gronden.

Waterschap Vechtstromen heeft flink wat gronden in eigendom. Dit zijn bijvoorbeeld gronden voor onderhoud langs waterlopen, zoals sloten en beken en gronden bij kunstwerken, zoals een stuw of gemaal. Daarnaast zijn er de gronden van de terreinen van rioolwaterzuiveringen en van de eigen kantoren. Ook heeft het waterschap landbouwgrond in bezit. Deze hectares zijn in de toekomst nodig als ruilgrond voor projecten. Totdat het zover is, worden deze gronden vaak verpacht aan agrariërs.