Fred Bogers (Wijk-Expeditieteam) en Wytse Bouma (Wijkbelangen Emmerhout) voor de modelwoning. Foto: Guido Hansman
Fred Bogers (Wijk-Expeditieteam) en Wytse Bouma (Wijkbelangen Emmerhout) voor de modelwoning. Foto: Guido Hansman

Modelwoning moet zorgen voor lagere energierekening

Algemeen

EMMEN - Een modelwoning aan de Laan van de Marel moet er voor gaan zorgen dat inwoners van Emmen een lagere energierekening krijgen en langer thuis kunnen blijven wonen.

De gemeente Emmen huurt het huis voor de periode van vier jaar. De modelwoning wordt samen met Wijkbelangen Emmerhout en het Wijk-Expeditieteam Emmerhout volledig energieneutraal ingericht. Een woning duurzaam maken, kan onder meer door isoleren, het plaatsen van zonnepanelen, het installeren van led-verlichting en het gebruiken van een waterbesparende douchekop. In de modelwoning zijn straks veel mogelijkheden te zien. Ook is er informatie over de kosten en besparing van deze maatregelen. De modelwoning is een plek waar woningeigenaren komen om advies te krijgen over mogelijke maatregelen die ze zelf kunnen nemen of laten uitvoeren. 

Als mensen ouder worden, dan veranderen hun wensen en eisen voor hun huis. Kan men er gemakkelijk met een rollator uit de voeten? Lukt traplopen nog wel? In de modelwoning wordt getoond wat voor mogelijkheden er zijn om langer zelfstandig te kunnen wonen.

Wethouder Jisse Otter is blij met het project. ,,Betaalbaar en comfortabel wonen in een fijne omgeving, dat is het belangrijkste uitgangspunt voor de modelwoning. Ook als leeftijd een rol gaat spelen is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn om langer zelfstandig thuis te wonen. Met deze modelwoning geven we niet alleen informatie over energie en zelfstandig wonen, maar denken we ook met inwoners mee over hun eigen situatie en mogelijkheden.”