Lies Hemme van de dorpsraad in Zwartemeer, samen met haar kleindochter Johanne (foto H. Lambers).
Lies Hemme van de dorpsraad in Zwartemeer, samen met haar kleindochter Johanne (foto H. Lambers).

Zwartemeer heeft volop plannen maar ook een lege portemonnee

Algemeen

ZWARTEMEER - In Zwartemeer wordt momenteel volop gewerkt aan wegen en paden. Verantwoordelijk hiervoor is de dorpsraad in Zwartemeer, die nog volop plannen heeft maar ook een lege portemonee. 

Vorig jaar zijn door de dorpsraad verschillende voet- en fietspaden opgeknapt, waaronder dat langs het Verlengde van Echtenskanaal. Op dit moment wordt gewerkt aan de ‘achterpaden’ in de Dosterdstraat, het Lok en een deel van het Mosveen. Dit project wordt uitgevoerd door Paas BV in nauwe samenwerking met de bewoners, woningstichting Lefier en de dorpsraad.

Lies Hemme van de dorpsraad laat weten dat het er nu weer stukken verzorgder uitziet. ,,De bewoners in het andere deel van het Mosveen willen natuurlijk ook graag dat hun buurt opgeknapt wordt. Maar daarvoor is geld nodig en het budget van 2020 en van dit jaar is al vrijwel helemaal verbruikt”, aldus Hemme. De dorpsraad probeert nu via een handtekeningenactie en een gesprek met burgemeester Eric van Oosterhout extra geld te krijgen. De erkende overlegpartners, dus ook de dorpsraad van Zwartemeer, moeten vanwege de financiële situatie bij de gemeente Emmen flink inleveren op hun budgetten. Voor Zwartemeer bedraagt de korting 20 procent. 

Ondanks alles blijft de dorpsraad vooruitkijken. Eén van de wensen is om het stukje voet- en fietspad tegenover de vernieuwde rouwkapel langs De Blokken richting afslag De Erven te verbeteren. ,,Het pad vertoont allemaal gaten”, zegt Hemme. ,,Door het op te knappen zou het aangezicht rondom de rouwkapel ook beter worden.” Op het wensenlijstje staat verder een fatsoenlijke fietsverbinding vanaf de nieuwe woonwijk via de visvijver achter bij de sportvelden van Zwartemeerse Boys richting het Bargerveen. ,,Nu ligt er een modderig fietspaadje en deugt de afsluiting voor auto’s niet’’, aldus Hemme. 

Ook zijn er klachten omtrent de hoge snelheden van het verkeer in een aantal straten in Zwartemeer. Hemme: ,,Een aantal prachtige laanbomen, links en rechts in het straatbeeld, zou een goede oplossing kunnen zijn. Naast een stukje extra verkeersveiligheid zou dit ons dorp ook nog eens een fraai groenaanzicht geven en het is goed voor het milieu.’’ De standaard snelheidsremmers zoals verhogingen zijn  volgens de dorpsraad uit den boze, omdat ambulances, politie en brandweer hiervan te veel hinder ondervinden. 

Behalve aan wegen en paden wordt er in Zwartemeer ook gewerkt aan woningen. Aannemer Gebroeders Wolken BV is begonnen met de bouw van zes koopwoningen in het Kniepveen. In september wordt op deze locatie begonnen met de bouw van nog eens tien levensloopbestendige woningen.

In Zwartemeer wordt volop gewerkt aan wegen en paden (foto H. Lambers).