Afbeelding

VMBO lokt leerlingen met escaperoom

Algemeen

EMMEN - Met een escaperoom en een digitaal magazine proberen de gezamenlijke VMBO-opleidingen in Zuidoost-Drenthe en Zuidoost-Groningen leerlingen te interesseren voor een opleiding in de techniek.

Dat doen ze samen met Ondernemend Emmen, een aantal brancheorganisaties en diverse regionale bedrijven. Het hele project wordt ondersteund vanuit de organisatie Sterk Techniekonderwijs, STO.

De vraag naar handige handen, mensen die iets maken kunnen in de regio is groot, het aantal leerlingen in het techniekonderwijs moet daarom omhoog. Techniek heeft de toekomst, maar daar moeten bedrijven en onderwijs wel samen iets aan doen. En dat gebeurt nu onder andere via de samenwerking binnen STO Emmen-Ter Apel.

Partners in de regio zijn Esdal College, Terra Emmen, Carmel College, Hondsrug College, RSG Ter Apel en Drenthe College, maar ook Ondernemend Emmen, MetaalUnie, Bouwmensen en diverse technische bedrijven in de regio. Bedrijven en organisaties die ook daadwerkelijk investeren in Sterk Techniekonderwijs.

Voor het project is een speciale website gelanceerd rond technische profielen. Hij is bestemd voor leerlingen die belangstelling hebben voor techniek, of nog zoekende zijn. Aan de website kunnen regionale technische bedrijven worden gelinkt. De website is interactief gemaakt, met als vorm een soort escaperoom. Bezoekers, leerlingen, moeten verschillende technisch gerichte opdrachten uitvoeren om te ontsnappen.

Een speciaal digitaal magazine geeft ondernemers en andere belangstellenden tekst en uitleg over het project en legt uit hoe men als bedrijf kan aanhaken. Dat kan die bedrijven helpen om net dat streepje voor te krijgen bij jongeren in de techniek, dat nodig is om ze straks bij dat bedrijf als medewerker te kunnen binnenhalen.