Wil en Diny van Rixel verhuisden een half jaar geleden naar Emmen. Foto: Bennie Wolbers.
Wil en Diny van Rixel verhuisden een half jaar geleden naar Emmen. Foto: Bennie Wolbers.

Wil en Diny van Rixel vieren 65-jarig huwelijk

Algemeen

EMMEN  - Wil van Rixel en Diny Adams uit Emmen hebben maandag hun 65-jarig huwelijksjubileum gevierd. Het paar is destijds in Haarlem in het huwelijk getreden.

In die 65 jaar is er veel gebeurd. Men kreeg drie kinderen, een zoon en twee dochters, waarvan de jongste inmiddels is overleden. Men heeft vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen en de derde is op komst. Het echtpaar is ongeveer een half jaar geleden vanuit de Randstad naar Emmen verhuisd om kleiner te gaan wonen, maar ook dichter bij de kinderen te zijn. De Van Rixels wonen in een appartement aan de Nassaulaan in Emmen.

Diny Adams zag op 2 april 1935 het levenslicht in een gezin van een meubelmaker in Haarlem en kreeg twaalf jaar later een broertje. Na de lagere school en de HBS kreeg Diny werk als administratief medewerker bij de Hoogovens. Daar leerde zij ook Wil van Rixel kennen, die toen bij haar op de afdeling kwam werken. Zij moest toen nog wel even de concurrentie aangaan met een aantal andere meiden op de afdeling, maar won dat uiteindelijk met glans. Toen zij na een korte verkering gingen trouwen, moest Adams noodgedwongen stoppen met werken. Ze was zeer sportief op recreatief niveau en deed aan atletiek, badminton en tennis. Ze mocht ook graag in de tuin werken.

Wil van Rixel werd op 8 oktober 1931 geboren in Wijk aan Zee en Duin, dat later door Beverwijk werd ingelijfd. Hij was de oudste van een gezin en hij had nog drie broers en vier zussen. Na de lagere school en de MULO bestond zijn werkbare leven vooral uit administratief werk. De eerste jaren zat hij veel op zee bij de KNSM (Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij) waardoor hij op verschillende vracht- en passagiersschepen op twee grote oceanen heeft gevaren. Toen hij daar wel genoeg van had, werd hij administratief medewerker bij de Hoogovens. In zijn diensttijd daarvoor was hij onder anderen als lid van de verbindingstroepen betrokken de watersnoodramp in Zeeland. Van Rixel kon op 55-jarige leeftijd met de vut. Daarna werd hij onder meer vrijwilliger en gids bij  de vereniging Fort Eiland en Pantserfort in IJmuiden.