Er zijn verschillende manieren om de energielasten naar beneden te krijgen.
Er zijn verschillende manieren om de energielasten naar beneden te krijgen.

Inwoners Borger-Odoorn willen energie gaan besparen

Algemeen

ODOORN - Zeventig procent van inwoners van Borger-Odoorn die hebben deelgenomen aan een enquête denken dat hun energielasten deze winter fors zullen stijgen. Maar liefst 92 procent van de ondervraagden wil hier iets aan doen in de vorm van energiebesparing.

Wethouder Freek Buijtelaar is blij met de uitkomsten van de enquête. ,,Het overgrote deel van de Borger-Odoorners wil in actie komen om hun energielasten omlaag te krijgen. We helpen hierbij graag. Stichting Buurkracht heeft recent tijdens een webinar praktische tips over gegeven om thuis energie te besparen.’’

In deze tijd zijn mensen meer thuis dan anders. Bijna zestig procent van de deelnemers aan de enquête verwacht dat hun energielasten met maar liefst honderd euro of meer per jaar gaan stijgen. ,,Bovendien vindt een meerderheid het heel belangrijk om het klimaat een handje te helpen door minder energie te gebruiken”, vertelt Djoera Eerland, onderzoeker bij Stichting Buurkracht.

Helder overzicht

In de enquête geven de meeste mensen aan dat ze een helder overzicht op prijs stellen van wat er in de gemeente mogelijk is. Daarnaast worden subsidies en aantrekkelijke financieringsregelingen, evenals tips van een onafhankelijke expert gezien als welkome hulp bij het besparen van energie. ,,Ook interessant is dat een aanzienlijke groep bewoners tips en ervaringen van buurtgenoten hoog heeft zitten”, aldus Eerland. ,,Alléén komt het er vaak niet van, maar samen met de buren ineens wel. Buren vertrouwen elkaar, helpen elkaar en het komt de sfeer in de buurt ook nog eens ten goede.”

Stichting Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Meer dan 400 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Meer informatie hierover is te vinden op www.buurkracht.nl.