Afbeelding

Tanken en shoppen in Duitsland mag voorlopig alleen met medische mondkapjes

Algemeen

EMMEN - Mensen die regelmatig even over de grens gaan om boodschappen te doen of goedkoop te tanken in Duitsland, mogen dat alleen nog doen als ze een medisch mondkapje dragen. 

Dat is het resultaat van de aangescherpte regels die de oosterburen hebben ingesteld. In Duitsland zijn sinds maandag medische mondkapjes verplicht in winkels, bij tankstations en in het openbaar vervoer. Mondkapjes van stof of de ’gewone’ mondkapjes voor eenmalig gebruik zijn niet meer voldoende. In sommige deelstaten is het dragen van medische mondkapjes al een paar dagen verplicht en sinds maandag geldt dat voor heel Duitsland. Het gaat om chirurgische mondkapjes en kapjes van het type KN95/N95 of FFP2, die in Nederland met name gebruikt worden door zorgmedewerkers. Wie deze kapjes niet draagt, kan de toegang ontzegd worden en bovendien een boete van 150 euro tegemoet zien.  

In Nederland is het dragen van een mondkapje sinds 1 december verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Een medisch mondkapje wordt echter niet nodig geacht. Op Rijksoverheid.nl wordt gesteld dat een mondkapje voor eenmalig gebruik of een mondkapje van stof voldoende is. De maatregel geldt in ieder geval tot 14 februari.