Afbeelding

Avondklok vanaf zaterdag van kracht

Algemeen

DEN HAAG - In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen moet blijven. 

De Tweede Kamer heeft dit besluit gisteren genomen. Wel is afgesproken dat de ingangstijd een half uur later is dan aanvankelijk gepland en dus 21.00 uur wordt. 

Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan en daarmee besmettingen afremmen. Naar buiten gaan is uitsluitend toegestaan in het geval van een calamiteit, dus als men zelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft. Alleen de hond uitlaten, mag nog wel. Ook wie voor z’n werk buiten moet zijn, heeft hiervoor toestemming. Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als iemand voor z’n werk naar buiten gaat, moet een werkgeversverklaring getoond kunnen worden. 

De formulieren voor de Eigen verklaring en de werkgeversverklaring zijn te downloaden op de website rijksoverheid.nl. Het is de bedoeling dat men ze zelf uitprint, invult en bij zich draagt wanneer in spertijd naar buiten wordt gegaan.