Grote festivals, zoals hier Retropop, worden in Drenthe sowieso tot 1 juni niet gehouden.
Grote festivals, zoals hier Retropop, worden in Drenthe sowieso tot 1 juni niet gehouden.

Drenthe schrapt tot 1 juni alle grote evenementen

Algemeen

EMMEN - In de provincie Drenthe worden vanwege de corona-pandemie sowieso tot 1 juni geen grote evenementen gehouden. Dat hebben de twaalf Drentse burgemeesters besloten.

Met dit standpunt willen de burgemeesters in een vroeg stadium duidelijkheid geven aan organisatoren van grote evenementen. Dit betekent in de praktijk dat carnavalsoptochten, paasvuren of schaatstoertochten niet door kunnen gaan. 

Voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe Marco Out: ,,We hebben nog veel te veel besmettingen. Daar komt bij dat lang nog niet iedereen voor de zomer is gevaccineerd. Ook het verloop van de Britse variant van het virus is onvoorspelbaar. Dat maakt dat het gewoon niet realistisch is dat er al voor juni evenementen kunnen plaatsvinden. Hoe jammer ook. We roepen organisatoren op om tijdig contact op te nemen als ze een datum na 1 juni op het oog hebben. We weten niet wat er na de zomer mogelijk is, maar we willen met elkaar goede afspraken maken en ook zorgen voor spreiding van evenementen in onze provincie.” 

De burgemeesters willen tijdens een eventuele vorstperiode wel ruimte geven voor de opening van natuurijsbanen. Voorwaarde is dat er maximaal 125 schaatsers worden toegelaten op een normale ijsbaan. Daarnaast moeten ijsverenigingen zich houden aan de corona-handreikingen van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond. Gemeenten ontvingen in de afgelopen weken vragen over schaatsen op natuurijs. Er worden geen ontheffingen verleend voor de organisatie van toertochten.