Dorsen in Valthe.
Dorsen in Valthe.

Vierde nummer Spitwa(a)rk verschenen

Algemeen

ODOORN - Volksleven op de Hondsrug, Sunt Steffen, de winkel van Smeman, feesten in Valthermond en Valthe rond 1900. Dat zijn thema’s die aan de orde komen in het vierde nummer van Spitwa(a)rk, het tijdschrift van de historische vereniging Carspel Oderen.

Alida de Vries vertelt in Volksleven op den Hondsrug over de gewoonten in Exloo in de oorlogsjaren. Marchinus Elting en Wim Oosting spraken met Henk en Rikie Smeman over hun manufacturen)winkel in Exloo. Jacob Westendorp schrijft over twee oude gebruiken met Sunt Steffen (tweede kerstdag) in Valthermond. Daarna volgt een artikel over twee dorpsfeesten (1903 en 1953) in Valthermond. In het laatste artikel gaat het over Valthe rond 1900.

Jan Wierenga schreef een rondblik over het fenomeen tijd. In Herkent u het nog? draait het om een foto van het Zuidenveldbestuur van begin vorige eeuw. In Oderen verandert gaat het over het bedrijf Dubex in Tweede Exloërmond. In Uit de krant geniet cafébaas Harm Pras uit Valthermond van een serenade van Soli Deo Gloria. Op de voorplaat prijkt een groepje plattelandsvrouwen uit Odoornerveen uit 1976 en de Middenplaat wordt ingenomen door de Landbouwvereniging 2e Exloërmond, die op 3 juli 1950 een dagje uit was naar Rotterdam.