Noord-Nederland krijgt 438 miljoen euro uit een Europese pot met geld.
Noord-Nederland krijgt 438 miljoen euro uit een Europese pot met geld.

Noord-Nederland vindt verdeling Europse fondsen mooie eerste stap

Algemeen

EMMEN - Noord-Nederland krijgt de komende zeven jaar 438 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Just Transition Fund (JTF). Dat is het besluit van staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) over de regionale verdeling van de EU-gelden voor Nederland. Het besluit wordt door de noordelijke bestuurders ‘een mooie eerste stap’ genoemd.

De drie provincies en de vier grote steden van Noord-Nederland hebben lange tijd intensief samengewerkt om deze middelen te verkrijgen. Het JTF focust op de energietransitie, waarin de provincie Groningen vanzelfsprekend een grote rol speelt. Het gaat hier om een pot met geld van 330 miljoen euro. Het hele Noorden zal hiervan moeten gaan profiteren. ,,Het Noorden gaat dit geld gebruiken voor nieuwe banen in de energietransitie, precies waar de Europese Unie het voor bedoelt. Nieuwe werkgelegenheid is nodig, want er gaan 20.000 banen verloren door het beëindigen van de gaswinning. We gaan er als Noord-Nederland gezamenlijk mee aan de slag, maar heel Nederland heeft er wat aan. Wij zijn het groene stopcontact van het land”, aldus René Paas, commissaris van de Koning in de provincie Groningen.

De provincies Drenthe en Friesland zijn twee van de drie ‘transitiegebieden’ binnen Nederland, wat betekent dat zij specifiek worden genoemd als doel van EFRO. Ondanks de korting op nationaal niveau van 20 procent, krijgt het Noorden iets meer dan de vorige jaren: 108 miljoen. Dat is 60,57 euro per inwoner van Noord-Nederland. 

De Drentse gedeputeerde Henk Brink is er blij mee: ,,Dat Noord-Nederland ondanks de nationale korting meer krijgt dan de huidige periode, is terecht. Het EFRO is er immers op gericht de verschillen tussen regio’s binnen Nederland te verkleinen. Met deze middelen kunnen we de innovatiekracht van ons mkb aanjagen, terwijl we ontwikkeling en onderzoek stimuleren.”

Met deze fondsen als startpositie gaat het Noorden werken aan de regionale opgaven en transities. Het uitgangspunt is maatschappelijke en economische innovatie, gericht op vier transities: van lineaire naar circulaire economie, van zorg naar gezondheid, van analoog naar digitaal en van fossiele naar duurzame energie. 

Premier Mark Rutte noemde in de Algemene Politieke Beschouwingen de noodzaak voor een Noordelijk Perspectiefplan. Dit initiatief gaat in Den Haag steeds meer leven. Zo is er vanuit de Tweede Kamer volop steun gekomen voor de noordelijke ambities, en zijn er meerdere Kamermoties ingediend om de noordelijke inzet op deze Europese fondsen kracht bij te zetten. Daarnaast heeft de Economic Board Noord-Nederland, onder voorzitterschap van Niek Jan van Kesteren, de noordelijke inzet ondersteund met een brief aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het Noorden richt zich nu op de volgende bouwstenen voor dit Perspectiefplan. Dit is onder meer het Europees Sociaal Fonds+, gericht op de arbeidsmarkt. Voor het nationale groeifonds zet het Noorden in op financiering voor de Investeringsagenda Waterstof Noord-Nederland 2.0, de snelle treinverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad, en de Scholingsalliantie Noord.