Een fragment uit de film: rolletjes maken, een typisch Drents gebruik.
Een fragment uit de film: rolletjes maken, een typisch Drents gebruik.

Drents Archief toont oude filmbeelden van Drenthe in de winter

Algemeen

DRENTHE - Het Drents Archief laat vanaf 2 december oude filmbeelden zien van Drenthe in de winter. Tot en met 2 januari komt er elke woensdag en zaterdag een nieuwe deel op de Facebookpagina van het historisch centrum.  

De film ‘Winter in Drenthe’ toont de tijd van lange en koude winters vol sneeuw en ijspret in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het gaat om unieke kleurenbeelden die voor het grootste deel nog niet eerder vertoond zijn. De beelden brengen de kijker terug naar een tijd waarin Drenthe regelmatig bedekt was met een metershoge laag sneeuw. Wegen waren onbegaanbaar en alles was wit. De hele buurt hielp met sneeuwschuiven en achteraf werd samen een borrel gedronken. Maar het winterse weer leverde naast overlast ook prachtige plaatjes op, zoals tijdens de ijzel in 1987.

In de strenge winters werd ook veel plezier gemaakt. Bijvoorbeeld tijdens het schaatsen op de Drentsche Hoofdvaart, het bouwen van sneeuwpoppen en het priksleeën in Vries. Dwars door Meppel reden arrensledes. Daarnaast zijn beelden te zien van lange winteravonden vol spelletjes en ander vertier. Rond de feestdagen worden beelden uitgezonden van kerstdiners en oud- en nieuwvieringen, inclusief de typisch Drentse rolletjes. In totaal zijn er tien delen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding