Afbeelding

Emmen kleurt oranje tegen geweld jegens vrouwen en meisjes

Algemeen

EMMEN - Emmen kleurt vanaf woensdag tot en met 10 december oranje. Dat heeft te maken met een actie tegen geweld jegens vrouwen en meisjes.

De Grote Kerk op het Marktplein, de verlichting op het Raadhuisplein en in het winkelcentrum de Weiert zijn drie weken oranje. Oranje is de kleur van de dageraad en de hoop op een betere toekomst voor vrouwen zonder geweld. Ook op het grote beeldscherm op het Atlastheater  staat de boodschap van Orange the World. Ook is in De Weiert een winkelpand volledig oranje ingericht.  

In Emmen zet Orange Emmen zich in voor Orange the World. Men werkt nauw samen met UN Women Nederland, de landelijke organisator van Orange the World. Orange Emmen, gestart in 2019, is inmiddels uitgegroeid tot samenwerkingsverband van 10 groepen, zoals de Soroptimistclub Emmen, de Syrische Vrouwengroep Emmen, de Interculturele Vrouwengroep Parel, Stichting Maandeeq, jongerencentrum Jimmy’s, Samen, Groenlinks, PvdA, D66 en Het Kopland. De gemeente Emmen is een van de ruim 100 gemeenten die zich hebben aangesloten bij Orange the World. Wethouder Guido Rink geeft woensdag de officiële aftrap van de activiteiten in Emmen.  

Tijdens de coronacrisis is huiselijk geweld enorm toegenomen. Weinig vrouwen prater er over of zoeken hulp. Daarom staat in 2020  ‘het geweld achter de voordeur en help melden’ centraal in Nederland en in Emmen. Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd. Momenteel meldt slechts 10 procent van de vrouwen die met geweld te maken krijgt, dit bij een instantie. Orange the World wil helpen het taboe op het melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken.

Er is landelijk een website geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd met links naar alle organisaties die ondersteunen bij allerlei vormen van geweld en intimidatie. Ook is er een centraal telefoonnummer 0800-2000 in werking gesteld. Om het melden gemakkelijker te maken, worden flyers en visitekaartjes met deze gegevens in Emmen verspreid.