Doelman Felix Wiedwald behoedde FC Emmen voor een grotere nederlaag (foto FC Emmen)

FC Emmen gaat onderuit in Alkmaar (1-0)

Algemeen

ALKMAAR - FC Emmen heeft zondagavond de uitwedstrijd tegen AZ verloren. Het werd 1-0 in Alkmaar.

FC Emmen trainer Dick Lukkien begon met de volgende elf spelers aan de wedstrijd: Wiedwald, Bijl, Van Rhijn, Araujo, Cavlan, Laursen, Tibbling, Veendorp, Bernadou, De Leeuw en Jansen. Nadat FC Emmen de eerste aanval kon plaatsen, werd AZ gevaarlijk in de omschakeling en kreeg kansen. De Noord-Hollanders probeerden FC Emmen direct de duimschroeven aan te zetten met veel druk op de verdediging.

Nadat FC Emmen na een minuut of tien de eerste mogelijkheden kreeg met een hoekschop was het een minuut later Martins Indi, die uit een hoekschop een afvallende bal kon binnen tikken:1-0. Enkele minuten later ontkwam FC Emmen aan de 2-0. Karlsson tikte de bal net langs het door doelman Felix Wiedwald verkleinde doel. Na iets meer dan twintig minuten kwam FC Emmen eindelijk even los uit de omarming van AZ en wist men op rechts door te breken, maar een voorzet van Anco Jansen leverde geen succes op. In de tegenaanval werd AZ gevaarlijk toen een voorzet door een speler van FC Emmen op zijn eigen doel werd gekopt. FC Emmen doelman Wiedwald wist met een mooie reactie de bal nog net over de deklat te tikken. In de 27e minuut kreeg FC Emmen, dat even onder druk weg kon komen, een goede kans maar een schot van Nikolai Laursen werd door AZ-doelman Bizot tot hoekschop verwerkt. Vlak voor rust kreeg de thuisclub nog een goede mogelijkheid, maar een schot van De Wit werd door Ricardo van Rhijn tot hoekschop verwerkt. Uiteindelijk gingen de spelers met een 1-0 ruststand aan de thee.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Het was een moeilijk begin voor FC Emmen, want binnen een minuut wist doelman Wiedwald twee tot twee keer een doelpunt te voorkomen. Even later vond de VAR dat een overtreding van Lucas Bernadou op Svensson met rood bestraft moest worden. Problemen te meer voor FC Emmen-trainer Dick Lukkien, die daar op reageerde door in de 63e minuut Anco Jansen te vervangen voor de Kosovaar Donis Avdijaj, die daarmee zijn debuut bij FC Emmen mocht maken. Ook AZ wisselde daarna Boadou voor Karlsson. Doelman Wiedwald hield daarna FC Emmen in de wedstrijd met opnieuw twee goede reddingen. In de 73e minuut leek FC Emmen op 1-1 te komen uit een vrije trap, maar een inzet van Miguel Arauja werd van de lijn gehaald en even later zag Michael de Leeuw zijn doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. FC Emmen ging er in het laatste kwartier helemaal voor en drong AZ achteruit. Dick Lukkien bracht ook nog Caciano voor Simon Tibbling en Marko Kolar kwam voorin Nikolai Laursen vervangen. Het lukte FC Emmen met fris bloed uiteindelijk niet meer om nog een puntje binnen te halen.