De film is een ontroerend verhaal met een verwijzing naar de huidige migranten wereldwijd.
De film is een ontroerend verhaal met een verwijzing naar de huidige migranten wereldwijd.

Film over Drents gezin dat naar Limburg verkast

Algemeen

EMMEN - Een vierkoppig team van verhalenvertellers maakt een avondvullende speelfilm over een Drents gezin dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw het veengebied verruilt voor een avontuur in de Oostelijke Mijnstreek van Limburg. Het is een ontroerend verhaal met een verwijzing naar de huidige migranten wereldwijd. 

Dit najaar verschijnt hetzelfde verhaal als roman met als titel Stoffig Licht. Het project wordt gesteund door de provincies Limburg en Drenthe en diverse culturele fondsen. Onlangs is een crowdfundingcampagne gestart om het resterende budget bij elkaar te krijgen. Volgende maand wordt gestart met de casting. Geïnteresseerde acteurs mét acteerervaring kunnen zich melden bij de makers.

Ruim twee jaar geleden ontstond het idee om het verhaal gelijktijdig uit te werken tot zowel een filmscript als een roman. ,,Wij wilden op deze manier onderzoeken of interactie mogelijk is tussen scenarioschrijver en romancier, in de hoop dat ze elkaar zouden aanvullen en inspireren”, vertelt schrijver Emile Beulen.

,,Ideeën die werden uitgewerkt in de roman, waren bruikbaar voor de film en omgekeerd. Het bleek dat de scheidslijn tussen schrijven voor film en roman, op basis van een vooraf nauwkeurig bepaalde verhaalstructuur en met in achtneming van hun eigen wetten, ook verbindend kan zijn. Zo ontstaat wat wij omschrijven als een twee-eiïge tweeling. Film en boek ontwikkelen zich gelijktijdig, spiegelen zich aan elkaar, maar gaan uiteindelijk zelfstandig ieder hun eigen weg.”

De opnames van de film vinden grotendeels in 2021 plaats. Naar verwachting gaat de rolprent in de loop van 2022 in première, waarbij het Royal Theater in Heerlen als beoogde locatie is gekozen. De roman verschijnt nog dit najaar en is verkrijgbaar bij uitgeverij Gendarme en het Centraal Boekhuis.