Jongeren praten na over de films. Foto: Douwe-Jan Koops.
Jongeren praten na over de films. Foto: Douwe-Jan Koops.

Zorglandgoed doorbreekt taboes met korte films

Algemeen

EMMEN - In bioscoop Kinepolis in Emmen zijn vrijdag zelfgemaakte korte films vertoond met als thema verlies, suïcidaliteit en depressie. Op deze manier gaven jongeren en hun begeleiders niet alleen uiting aan eigen ervaringen, maar betrokken ze ook familie, vrienden en zorgverleners bij onderwerpen die vaak in de taboesfeer liggen. 

Depressie, suïcidaliteit en rouwverwerking zijn enkele thema’s, waar Zorglandgoed Mirre in Valthe dagelijks mee te maken heeft. Veel jongeren kampen met deze problematiek, waar in de maatschappij nog niet altijd open over gesproken wordt. Om dit te doorbreken en om eigen ervaringen te kunnen verwerken, hebben jongeren en begeleiders van het zorglandgoed een aantal korte films gemaakt. 

Het maken van korte films en fotografie zijn dagactiviteiten die op Zorglandgoed Mirre worden aangeboden. Het is een doeltreffende en creatieve manier om uiting te geven aan thema’s en gevoelens waar de jongeren mee zitten en tevens een heel leerzame activiteit. Het bijzondere is dat alles in de film (script, regie, acteerwerk, geluid, camerawerk, editing) in eigen beheer tot stand is gekomen. 

De schrijvers en spelers willen graag de beladen onderwerpen uit de taboesfeer halen en hebben daarom de films laten zien aan ouders, familie, vrienden, leerkrachten, casemanagers, hulpverleners en burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen. Iedereen die de films wil zien en een indruk wil krijgen van bijna professionele mediawerk dat tot stand is gekomen, kan een kijkje nemen op het YouTube kanaal van THNV-media