Johnny Ameln en Cor Siekman, de samenstellers van het boek.
Johnny Ameln en Cor Siekman, de samenstellers van het boek.

Nieuw boek over historie Barger-Oosterveld

Algemeen

BARGER-OOSTERVELD - In november verschijnt een nieuw boek over de geschiedenis van Barger-Oosterveld. De titel is ‘Barger-Oosterveld van Barnar tot Barnar: ontstaan en ontwikkeling van een dorp’.

De samenstellers van het boek zijn Johnny Ameln en Cor Siekman. Vijf jaar geleden oogstten deze inwoners van Barger-Oosterveld lof met een boek over de Gerardus Majellakerk in hun woonplaats. Nu proberen ze dit succes te herhalen met de nieuwe uitgave. 

Zuidoost-Drenthe werd in de prehistorie al bewoond. Dat blijkt uit diverse archeologische vondsten uit deze tijd. Van de eeuwen hierna is niet veel bekend. Pas vanaf de Middeleeuwen is er zicht op de ontwikkeling van deze streek. Halverwege de 19e eeuw vestigden zich mensen op het Oosterveld. Deze kleine gemeenschap zou snel uitgroeien tot een boerendorp dat gaandeweg ook veenarbeiders aantrok. De eerste honderd jaren van dit dorp, Barger-Oosterveld, worden in het boek uitvoerig beschreven. Het gaat grofweg om de periode 1850-1950. Een eeuw waarin het welvaren van de inwoners op en neer ging onder invloed van de opkomst en neergang van de veenindustrie, de economische crisis en de Tweede Wereldoorlog. Symbool van de vooruitgang na de oorlog werd de nieuwbouwwijk ‘Barnar’, genoemd naar de stad die hier volgens een sage in de verre historie gelegen zou hebben.

Het boek bevat vele afbeeldingen en geografische kaarten. Voor iedereen die belangstelling heeft voor de regionale geschiedenis van Zuidoost-Drenthe is het een waardevol werk. De prijs is net geen 25 euro. Het boek is verkrijgbaar bij Spar Supermarkt Schijff in Barger-Oosterveld, The Read Shop Boekhandel Boelens in Emmermeer, Plus Supermarkt Fischer in Klazienaveen en in de webshop www.boek-barger-oosterveld.nl.