De HZOD werkt aan meer respect voor voetbalscheidsrechters.
De HZOD werkt aan meer respect voor voetbalscheidsrechters.

HZOD wil meer respect voor scheidsrechters

Algemeen

EMMEN - Scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost-Drenthe (HZOD) wil dat haar leden ‘strenger en consequenter’ gaan optreden tegen excessen op en langs het voetbalveld. Dat staat in een brief die deze week bij alle leden van de HZOD op de mat ploft. De nieuwe aanpak moet zorgen voor meer respect voor de arbiters. 

Het is deze week de Week van de Scheidsrechter. Voor de HZOD is dit aanleiding te wijzen op het feit dat vanaf de zijlijn nog steeds veel verwensingen worden gericht aan het adres van de leidsman. Dat is nog veel te vaak schering en inslag. Het respect holt verder achteruit, evenals het aantal scheidsrechters. ,,Met de brief willen we het begrip exces verduidelijken. We willen heldere grenzen stellen aan wat wel of niet toelaatbaar is. We moeten normvervaging samen aanpakken en dit niet uit handen geven”, aldus voorzitter Theo Hein van de HZOD. 

In de brief wordt aangegeven dat scheidsrechters een duel zonder aarzelen definitief moeten staken als zij worden bedreigd, bespuwd, ‘buitensporig’ geduwd, geschopt of geslagen. Volgens HZOD komt dit veel vaker voor dan dan iedereen denkt, omdat veel excessen niet worden gemeld of omdat ze onterecht niet als exces worden aangemerkt. Ook zijn er volgens de scheidsrechtersvereniging veel arbiters die uitwassen met de mantel der liefde bedekken. ,,Het wordt dus tijd dat de scheidsrechter zelf gaat opstaan, in de spiegel kijkt en zichzelf in bescherming gaat nemen. Er moet echt consequenter worden opgetreden, maar er moet ook een hogere strafmaat volgen”, aldus Theo Hein. 

Het aantal scheidsrechters dat zich bij de KNVB heeft aangemeld om wedstrijden te fluiten, is door de jaren heen fors afgenomen. Vroeger werd een groot deel van de wedstrijden geleid door KNVB-scheidsrechters, ook bij de jeugd. Maar door de sterke afname van het aantal officiële scheidsrechters worden die wedstrijden opgevuld door leden van de thuisclubs. De voorzitter van HZOD ziet meer respect voor de leidsman als een absolute vereiste om in de toekomst voldoende nieuwe scheidsrechters te kunnen werven. ,,De gemiddelde leeftijd van het arbiterskorps stijgt en er is een grote vervroegde uitstroom. Werving en behoud gaan alleen nog maar belangrijker worden’’, aldus Hein, die zelf nog iedere week in actie komt als scheidsrechter. ,,Soms is het tegen de stroom in roeien, maar het blijft heel dankbaar werk”. zo besluit hij.