Afbeelding

Gemeente Emmen moet 12 miljoen bezuinigen

Algemeen

EMMEN - De gemeente Emmen zit in financieel zwaar weer. Hogere uitgaven en minder inkomsten van het Rijk hebben voor grote tekorten gezorgd. Men moet volgend jaar 12 miljoen euro bezuinigen.

,,Toch is het gelukt om een sluitende begroting voor 2021 te presenteren’’, vertelt wethouder Jisse Otter. ,,Maar door lagere bijdragen van het Rijk kunnen we niet alles meer doen wat we graag zouden willen.” 

De tekorten worden met bezuinigingen en besparingen opgelost. Die werden eerder bij de kadernota al bekend gemaakt. Maar Otter waarschuwt alvast: ,,Daar merken onze inwoners direct wat van. Ik ben wel tevreden dat het ons gelukt is om nog een beetje ruimte te vinden om nieuwe plannen uit te voeren. Hiermee kunnen we inwoners en bedrijven ondersteunen.” 

Hiervoor is een half miljoen euro beschikbaar. Ook zet de gemeente extra geld opzij voor tegenvallers, bijvoorbeeld voor de gevolgen van de coronacrisis of als de bijdragen van het Rijk nog lager worden. ,,Daarnaast blijven we de komende tijd bij het Rijk aandringen op blijvende versterking van de gemeentelijke financiën’’, aldus Otter.

Bij de behandeling van de Kadernota stelde het college de gemeenteraad onlangs al voor om vanaf volgend jaar 12 miljoen te bezuinigen om financieel gezond te blijven. Er is voor gekozen om het leed te spreiden, zodat de dienstverlening van de gemeente zoveel mogelijk in stand kan blijven en voorzieningen als zwembaden en de bibliotheek open kunnen blijven. Deze bezuinigingen blijven staan.  

Tegelijkertijd wil het college van burgemeester en wethouders ook blijven investeren om inwoners en bedrijven verder te helpen. Hiervoor is ongeveer een half miljoen euro beschikbaar. Dat geld wordt gebruikt voor onder andere de sportparken in Emmer-Compascuum en Nieuw-Amsterdam/Veenoord, meer boa’s, energiemaatregelen, recreatie en toerisme en een loket waar inwoners met financiële vragen of problemen terecht kunnen voor hulp en advies. 

De afgelopen jaren heeft de gemeente Emmen al 30 miljoen euro ingeleverd door kortingen van het Rijk. Ook voor volgend jaar zijn er nog onzekerheden. Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk welke extra kosten gemeenten volgend jaar moeten maken door de coronacrisis. Daarnaast worden de budgetten van het Rijk opnieuw verdeeld en wisselt de hoogte van het gemeentefonds steeds. Om eventuele financiële tegenvallers op te kunnen vangen, is er een bedrag van € 1,3 miljoen aan begrotingsruimte als buffer. ,,Ook onze reserves worden weer aangevuld’’, aldus Otter.