Cor Sonke en Peter Veen zijn verantwoordelijk voor de expositie Grensgebied.
Cor Sonke en Peter Veen zijn verantwoordelijk voor de expositie Grensgebied.

Expositie Grensgebied in Centrum Beeldende Kunst Emmen

Algemeen

EMMEN - Het Centrum Beeldende Kunst Emmen, locatie De Fabriek, toont tot 5 oktober de expositie Grensgebied. De titel verwijst naar de streek waar de werken in de expositie over gaan: de zuidoostpunt van Drenthe, inclusief het Bargerveen en het aanliggende grensgebied. De schilderijen en teksten die er te zien en te horen zijn, zijn het werk van beeldend kunstenaar Cor Sonke en schrijver/kunstenaar Peter Veen. 

Sonke en Veen hebben het gebied uitgebreid verkend op zoek naar de verhalen van het landschap en de mensen. Ze hebben zich daarbij gericht op de natuurgebieden. In Nederland is dat vooral het Bargerveen. In het Duitse grensgebied zijn dat het Börkener Paradis, Meerkolk en Dalum-Wietmarscher Moor. Gesproken hebben ze vooral met een aantal bewoners uit de regio en bezoekers van het relatief drukbezochte Bargerveen. Wat opvalt is hoe verschillend iedereen het gebied beleeft. De een is opgetogen over de unieke natuur, terwijl de ander zich stoort aan de pas aangelegde nieuwe betonpaden.

Het project waar de expositie Grensgebied op gebaseerd is, heeft als werktitel Leentjebuur. Leentjebuur is een grensoverschrijdend project dat in principe de komende jaren verder uitgebouwd wordt. De verkenningen van  Sonke en Veen zijn uitgevoerd als pilot in opdracht van Stichting Kunst en Cultuur. Een deel van het verkende gebied is volgend jaar het decor voor de -wegens corona uitgestelde- tweejaarlijkse kunstexpeditie Into Nature.
De expositie Grensgebied is een weergave van de eigen gebiedsbeleving van Sonke en Veen. De bezoeker van de expositie ziet een keuze uit de teksten en de schilderijen die de kunstenaars rond die periode gemaakt hebben.