‘Toer langs de boer’ gaat langs schilderachtige plekken in Zuidoost-Drenthe (foto Arjen Snijder).
‘Toer langs de boer’ gaat langs schilderachtige plekken in Zuidoost-Drenthe (foto Arjen Snijder).

Nieuwe fietsroute in regio Emmen: ‘Toer langs de boer’

Algemeen

EMMEN - Zuidoost-Drenthe is een nieuwe fietsroute rijker: ‘Toer langs de boer’. De tocht heeft een lengte van 41 kilometer en doorkruist de mooie omgeving van Emmen en Coevorden. Sinds vrijdag kan de route gereden worden.

De officiële presentatie van de nieuwe route was vrijdag. Wethouders Steven Stegen (gemeente Coevorden) en Robert Kleine (gemeente Emmen) presenteerden de tocht met een filmpje op YouTube. 

‘Toer langs de boer’ neemt de fietser mee naar vroeger én naar nu. Langs sporen van prehistorische landbouw, oude en nieuwe boerderijen, door het esdorpenlandschap, langs beekdalen, heidevelden en ruilverkavelingsgebieden. De route is ontwikkeld in nauwe samenwerking met De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

De fietstocht start bij de expeditie­poort ‘Boeren op de Hondsrug’ in De Nabershof in Emmen. In deze museumboerderij kan eerst de nieuwe expositie over de ontstaansgeschiedenis van het gebied worden bezocht. Daarna worden al fietsend bijzondere locaties bezocht zoals het kerkje van Van Gogh, hunebed de Papeloze Kerk, het meertje de Kibbelkoele en molen Albertdina.

Ook is het mogelijk een kijkje te nemen bij twee boerenbedrijven in Noord-Sleen. Dit zijn Hilhorst en Weitkamp aan de Hullen 8 en 9. Wanneer de beachvlag ‘Welkom’ buiten staat is de boer telefonisch bereikbaar (nummer staat op het bord bij de locatie) om een rondleiding op het bedrijf te geven.

De folder met de routebeschrijving is op te halen bij de Tourist Info-kantoren (TIP’s) in de omgeving. Een pdf van deze folder kan gedownload worden via www.dehondsrug.nl/routes/toerlangsdeboer.Het YouTube filmpje waarmee de nieuwe fietsroute officieel gepresenteerd werd, is te zien op https://youtu.be/YDnx_fUQL2k.

De nieuwe fietsroute start bij museumboerderij De Nabershof in Emmen (foto Arjen Snijder).