Het hunebed ‘De Papeloze Kerk’ (foto Staatsbosbeheer).
Het hunebed ‘De Papeloze Kerk’ (foto Staatsbosbeheer).

Zomerwandeling met gids door Sleenerzand

Algemeen

SCHOONOORD - Staatsbosbeheer organiseert zondag 9 augustus een zomerwandeling door het Sleenerzand. Onder leiding van een gids wordt een bijzondere tocht gemaakt door dit natuurgebied, waar nog veel sporen uit het verleden zichtbaar zijn.

De geschiedenis van het Sleenerzand is rijk. Toen de eerste mensen zich hier vestigden, was Drenthe nog een oerwoud. Deze Trechterbekers, genoemd naar de vorm van het aardewerk dat zij maakten, bouwden hunebedden van granieten zwerfkeien. Het hunebed ‘De Papeloze Kerk’ is er daar een van. Het is een mega-exemplaar, met een deksteen van 25.000 kilo.

Bijzonder is ook de Galgenberg, waarin 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Rond zijn grafheuvel werd een palenkrans opgericht ten teken dat de dode met rust gelaten moest worden. 

Tijdens de wandeling neemt de gids van Staatsbosbeheer de deelnemers mee op een reis terug in de tijd. De tocht is geschikt voor het hele gezin, jong en oud. Men leert en ontdekt van alles over de archeologie van het Sleenerzand. De zomerwandeling start om 13.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten zijn 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Aanmelden is verplicht en kan via www.staatsbosbeheer.nl/slee­nerzand. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er slechts 15 deelnemers mee. De start is op de parkeerplaats van het Bos van de toekomst aan de Slenerweg in Schoonoord.

Naast de zomerwandeling in het Sleenerzand worden er deze zomer door Staatsbosbeheer Emmen-Sleen nog tal van andere activiteiten georganiseerd. In iedere boswachterij kan het publiek met een gids mee op ontdekkingstocht. Op 5 en 18 augustus in boswachterij Gees en 12 augustus in het Valtherbos.