Invallende spreeuwen boven het Bargerveen (foto: meetingnature.nl).
Invallende spreeuwen boven het Bargerveen (foto: meetingnature.nl).

Wandelexcursie naar het Land van Koopman

Algemeen

ZWARTEMEER - Natuurpark Moor-Veenland organiseert zondag, in samenwerking met Staatsbosbeheer, een wandelexcursie naar het Land van Koopman bij Zwartemeer. Dat is een bijzondere plek in natuurgebied Bargerveen.

Anders dan in het pure hoogveen staan daar vele wilgen, die door de natte omstandigheden een veilig onderkomen voor vele vogels vormen. In sommige jaren is het niet alleen een van de belangrijkste en grootste spreeuwenslaapplaatsen van Nederland maar komen er tegen de schemering tevens honderden boerenzwaluwen naar de wilgen en rietkragen om te overnachten. Bij goede omstandigheden en met wat geluk is dat een waar spektakel. Uiteraard vertelt de gids ook van alles over het bijzonder hoogveen en andere planten en diersoorten.

In verband met de coronamaatregelen is er een beperkt deelnemersaantal en is aanmelding verplicht. Tevens is de pittige wandeling niet geschikt voor kleine kinderen en mensen die minder ter been zijn. Overlast van insecten is aanwezig, dus dichte kleding en schoeisel is aan te raden. 

Beginpunt van de wandeling is Het Veenland aan de Kamerlingswijk 83 oz in Zwartemeer. Dit is letterlijk aan het einde van de Kamerlingswijk, nog iets voorbij de kerk bij de kleine rotonde. Het uitstapje duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten zijn 4 euro. Kinderen tot veertien jaar mogen gratis mee. Aanmelden kan via e.bloeming@staats­bosbeheer.nl of 06-53199389.