Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht opende recent in het centrum van Emmen een pop-upmuseum over oorlogsverhalen in de grensregio.
Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht opende recent in het centrum van Emmen een pop-upmuseum over oorlogsverhalen in de grensregio.

Drenthe gaat in april maand lang vrijheid vieren

Algemeen

EMMEN - De provincie Drenthe organiseert in april en mei volgend jaar de Drentse Maand van de Vrijheid. Bij gemeenten en andere organisaties is veel enthousiasme voor dit initiatief. Op deze manier kunnen veel activiteiten, die dit jaar niet doorgingen, alsnog plaatsvinden.


Er wordt volgend jaar van begin april tot en met 5 mei uitgebreid en op verschillende manieren stilgestaan bij de waarde van vrijheid. In de hele provincie zijn er activiteiten, variërend van paradroppings, concerten en herdenkingen tot tentoonstellingen en vrijheidswandelingen. Ook zal de Liberty Tour, een optocht met onder meer historische legervoertuigen, volgend jaar de tweede week van april door Drenthe trekken. De Drentse Maand van de Vrijheid wordt afgesloten tijdens het Bevrijdingsfestival in Assen op 5 mei.,,Het is bijzonder jammer dat dit lustrumjaar doorkruist wordt door corona. Maar volgend jaar leven we nog een jaar lánger in vrijheid. Het is zeer de moeite waard om daar uitgebreid aandacht aan te geven”, aldus projectcoördinator Gerrit Kamstra.

In september lanceert het Drents Archief het educatieve project Oorlogsdagboek van Drenthe. Dit interactieve lesprogramma is bedoeld voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Zij kruipen in de huid van een Drents kind dat leefde in de Tweede Wereldoorlog. Hoe was het om als Joods meisje of jongen te leven? Hoe gedroeg je je als je ouders onderduikers in huis hadden of juist bij de NSB zaten? Hoe zag een dag uit het leven van een Haagse honger­­evacué in Drenthe eruit? De verschillende personages zijn gebaseerd op waargebeurde levens. De leerlingen maken uiteindelijk een stripverhaal over een dag uit het leven van hun personage. Dankzij nieuwe interactieve technieken kunnen de leerlingen zich inleven in de gevoelens van mensen uit het verleden, waardoor zij recht in het hart geraakt worden. De eerder uitgestelde herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork (12 april 1945) verschuift nogmaals, nu naar 11 april. In eerste instantie wilde Herinneringscentrum Kamp Westerbork de herdenking nog dit jaar koppelen aan een historische datum (13 september 1944: vertrek van het laatste transport uit het kamp), maar dat bleek praktisch gezien niet mogelijk. 

Volgens directeur Gerdien Verschoor bieden de 1,5 meter-maatregelen onvoldoende mogelijkheden om op een waardige manier met alle overlevenden, nabestaanden en andere belangstellenden bijeen te komen.Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht opende vorige week in het centrum van Emmen een pop-upmuseum over oorlogsverhalen in de grensregio. De oorlog zette in dit gebied waar ‘over de grens’ werd gewerkt, gehandeld en getrouwd alles extra op zijn kop. De volledige expositie is te zien in het museum in Nieuw-Dordrecht. Er worden persoonlijke verhalen verteld van zowel Nederlanders als Duitsers. De tentoonstelling is een samenwerking met het Emsland Museum in het Duitse Lingen, dat de expositie volgend jaar toont.

Aaldert verdween tijdens de oorlog en dook aan het eind ervan plotseling weer op. Van zijn verhaal maakte Biblionet Drenthe een wandplaat die basisscholen in Drenthe na de zomervakantie ontvangen. De tekst van het verhaal en ook kijkvragen en verwerkingsopdrachten komen beschikbaar op een nieuwe bijbehorende website Waor is Aaldert? en zijn bedoeld voor de leerlingen van de bovenbouw. De digitale praatplaat is een mooie illustratie van Hans Prij. Bijzonder is dat de verhalen op de website zijn ingesproken door Drentse kinderen die meededen aan het landelijke voorleeskampioenschap, dat gestaakt werd wegens corona. Scholen kunnen in het project Waor is Aaldert? ook intekenen voor een kunstzinnige workshop, georganiseerd door onder meer de bibliotheek in Emmen.