Antoni van Leeuwenhoek.
Antoni van Leeuwenhoek.

Lezing in Emmen over wetenschap en Antoni van Leeuwenhoek

Algemeen

EMMEN - Geertje Dekkers geeft zondag 22 oktober bij Facet Emmen een lezing over ‘De geschiedenis van de wetenschap’. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor Antoni van Leeuwenhoek.

‘Veel, klein en curieus’ is de titel van het boek dat Geertje Dekkers heeft geschreven over Antoni van Leeuwenhoek. Deze wetenschapper zag overal onvoorstelbaar kleine diertjes en deeltjes: in putwater, sperma, de inhoud van mee-eters en alles wat hij verder ook maar bekeek door zijn vernuftige zelfgebouwde microscopen. In het boek vertelt Dekkers hoe zijn slimme, wonderlijke en verbijsterende ideeën pasten in zijn tijd, en hoe Van Leeuwenhoek het natuuronderzoek een onverwachte richting in wees.

In deze lezing vertelt Dekkers over de geschiedenis van de wetenschap en in het bijzonder over haar liefde hiervoor. Als kind was ze al nieuwsgierig naar de eigenzinnige geesten die tussen de jaren 1500 en 1800 bekende denkpatronen loslieten en de wetenschap brachten waar ze nu is. In deze lezing worden hun inventiviteit, hun gedachtekronkels en hun koppigheid geschetst.

Dekkers is wetenschapsjournalist voor kranten en tijdschriften zoals Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en Quest. Ze geeft de lezing in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

De presentatie vindt plaats in het gebouw van Facet Emmen centrum en begint om 13.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Facet of aan de balie van een van de vestigingen van deze organisatie voor cultuur en educatie.